Befejeződött az EUMELO kampány

Az Európai Unióban egyre nagyobb méreteket ölt a munkacélú kizsákmányolás. Az Európai Bűnmegelőzési Hálózat (EUCPN) egyik prioritása is az ilyen bűncselekmények elleni fellépés, az álláskeresők áldozattá válásának megelőzése. A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács az EUMELO kampányban a legnagyobb kockázatnak kitett csoportot célozta meg, azokat, akik szakképzettség és nyelvtudás nélkül szeretnének elhelyezkedni külföldön. Mivel a munkaerő toborzás legfőbb terepe az internet a kampány is ezen a platformon zajlott.

A tapasztalat azt mutatja, hogy sokan vakon megbíznak a közvetítőkben, ismeretlenek ajánlataiban. Nincsenek fenntartásaik akkor sem, ha olyan álláshirdetés kerül eléjük, amelyből nem derül ki a hirdető cég neve, vagy nem kelt bennük aggodalmat egy olyan hirdetés, amelyben külföldi munkavállaláshoz nem szükséges az idegen nyelv ismerete.

EUMELO

Látrehoztuk az eumelo.eu oldalt, amely szakasztott mása volt egy tipikus uniós állásközvetítő oldalnak. A weblapon irreális ajánlatokkal, sok pénzzel és támogatásokkal csalogattuk a látogatókat. Aki jelentkezett az kitalált ügynökségünknél, egy automatikus választ kapott, amelyben felhívtuk a figyelmét azokra a gyanús jelekre, amelyekből sejtheti, hogy csalással vagy átveréssel van dolga.

A kampány május 21. és május 25. között zajlott. Nem foghatjuk mindenkinek a kezét, amikor a nagyvilágba indul, ezért a célunk az volt, hogy az alapvető immunitást kialakítsuk a jelentkezőkben, felhívjuk a figyelmet arra, hogy “nem mind arany, ami fénylik”.

Az eumelo.eu oldalon és magában az ajánlatban számos szándékos hibát rejtettünk el, sok árulkodó jelet hagytunk, amelyekből kiderülhetett, hogy óvatosnak kell lenni. A közösségi médiában ezeket néhányan észre is vették, és jelezték a többi felhasználónak, hogy a hirdetéssel valami nem stimmel. Ezek a felhasználók az EUMELO hirdetések alatt önként oktatták a többieket.
 

Facebook kommentek


Számos hibát rejtettünk el az oldalon, amelyből a kellő körültekintéssel eljáró felhasználó számára kiderülhetett, hogy az oldal nem valós munkalehetőségeket kínál: a megadott címre nem volt bejegyezve semmiféle cég, az email címünk egy lakossági email szolgáltatóhoz volt bekötve, az oldalon a valóságban nem létező emberek ajánlásait jelenítettük meg. Az Általános Szerződési Feltételek menüpontban az NBT felfedte magát, tehát ott feketén-fehéren leírtuk, hogy az oldal nem igazi állásközvetítő oldal, hanem egy bűnmegelőzési kampányról van szó.

Képregény
Képregény formában tájékoztattuk a jelentkezőket.

A hirdetések hatására elindult az a párbeszéd is a felhasználók között, amely talán a legjobban segíti a társadalmi immunitás kialakulását és erősödését. Az oldalra a hirdetéssel 13 832 felhasználót irányítottunk, és 22 911 látogatót ingyenesen értünk el. Ezek a látogatók a megosztásokból érkeztek az oldalra.

Címkék