Biztonságot építettünk Kőbányán

A „betört ablak”-elv szerint, ahol elkezdődik a környezet pusztulása, ott csakhamar felüti fejét a bűnözés is. Az elhanyagolt közterek azt a látszatot keltik, hogy az adott terület „senkié”. Ha nem teszünk semmit, akkor a terület romlásával megváltozik az odalátogatók összetétele is. Egy gazos, poros park, törött padokkal nem vonzó a családok számára, őket lassan felváltják a csavargók, kétes alakok, amivel egy-egy utcarész vagy füves terület sorsa hosszú időre eldőlhet. A biztonságérzet drasztikus romlásnak indulhat a környéken, ami további romláshoz vezet. Akár az ingatlanárakra, akár a bérleti díjakra és ezáltal a lakosság összetételére is hatással lehet mindez.

 Bizonyított, hogy rendezett terek biztonságosabbak a rendezetlen, gazdátlan területeknél. Egy jól kivilágított, karbantartott téren megjelennek az emberek, a családok. Senkinek nem kell leszegett fejjel átosonni a gyanús alakok között, ha egy közösség aktívan használja, jelen van a területen. Az építészeti bűnmegelőzés egyik alapelve ennek a közösségi kontrollnak megteremtése. Minél többféle korosztály, minél változatosabb összetételben használ egy területet, annál jobb, egészségesebb egyensúly alakul ki. Az elhanyagolt területek bekapcsolása a város áramlásába kulcsfontosságú.

ewrtzu

 

A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács munkája révén egyre több önkormányzat ismeri meg az építészeti bűnmegelőzés elveit, és veszi figyelembe azokat új közterületek kialakításakor vagy a már meglévők átépítésekor.

A hazánkban még gyerekcipőben járó építészeti bűnmegelőzés hatásainak kipróbálásához a főváros 10. kerületében mindent megtaláltunk, ami szükséges. Együttműködő, aktív lakosságot, elszánt és szorgalmas civil szervezetet, támogató önkormányzatot és tucatnyi partnert, akik örömmel csatlakoztak a projekthez munkával, eszközzel, anyagi forrásokkal. Közös erőfeszítésünk eredményeként létrejött a Sajó Sándor tér.