Megalakult a Baranya Megyei Bűnmegelőzési Tanács

Feladatainak minél hatékonyabban ellátása érdekében az NBT ki kívánja alakítani a megyei bűnmegelőzési tanácsok hálózatát. A munkát Baranya megyében kezdtük, itt alakult meg a kormányhivatal kísérleti projektjeként az első, az NBT és a helyi szakemberek által közösen elképzelt és kialakított modell. Ezzel elkezdődött a bűnmegelőzés helyi szereplőinek összefogását erősítő folyamat, amelyben a terveink szerint az elkövetkező 3 évben minden megyében megyei bűnmegelőzési tanácsok jönnek létre az országban. A pilot program keretében elindult Baranya Megyei Bűnmegelőzési Tanács (BAMBT) működtetése számos tapasztalattal szolgál majd, ezek alapján kerül kidolgozásra a megyei bűnmegelőzési tanácsok megalakításának és működtetésének protokollja. Tolna megyében már működik megyei bűnmegelőzési tanács, amelynek működése eltér az NBT működési mechanizmusától. Célunk egy olyan minta kialakítása, amely minden megyében egységesen hatékonyan működtethető lesz.

A munka első fázisában kialakításra kerül a bűnmegelőzésben érintett helyi szervezetek hálózata, lebonyolítják a BAMBT első üléseit, majd kidolgozzák a megyei bűnmegelőzési stratégiát.

A különlegesen felszerelt jármű a legeldugottabb településekre is eljuthat
A különlegesen felszerelt jármű a legeldugottabb településekre is eljuthat


Az alakuló ülés előtt került bemutatásra és átadásra az a Mobil Bűnmegelőzési Centrum, amelyet a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság számára adott át dr. Hatala József, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke. A speciálisan felszerelt és kialakított, oktatóanyagokkal teli busszal a bűnmegelőzési szakemberek fel tudják keresni a legkisebb településeket is. A busz tartozéka többek között egy olyan sátor is, amelynek dizájnja és kialakítása betörésvédelmi ismeretek oktatását segíti.

Címkék