A megelőzés is alkalmazkodott a járványhelyzethez Európában

A bűnözés Európa-szerte gyorsan alkalmazkodott a különleges helyzethez, amely az egész kontinenst sújtja. Érezhetően nőtt például az új típusú koronavírussal kapcsolatos csalások, átverések száma, de a bezártság, a korlátozott mozgás is olyan új helyzeteket teremtett, amelyekre új válaszokat kell adni a prevencióban. 

 

 

A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács, az egyéb médiamegjelenések mellet a korábban sikerrel futott Csalóakadémia című prevenciós sorozat ötödik részével reagált a bűnözési trendek átrendeződésére. A legújabb epizódban a szakmát még csak tanuló fiatal csaló, és ravasz vén róka a járványra hivatkozva próbálják becsapni áldozataikat. A videót 317 ezerszer játszották le az interneten. 

 

Az Európai Bűnmegelőzési Hálózat (EUCPN) közzétette, hogy az uniós tagállamok milyen lépéseket tesznek a kialakult helyzetben az állampolgárok biztonságérzetének fenntartása és a bűncselekmények megelőzése céljából.

 

 

 

 

eucpn logo

 

 

 

 

A svéd rendőrség Nemzeti Csalásügyi Központja az idősebb korosztályra fókuszál. A közelmúltban indult „Ne próbálj meg megtéveszteni” program része egy információ csomag, amely a csalások felismerését könnyíti, valamint erősíti a csalásokkal szembeni ellenállóképességet. A csomag összeállításában nagy szerepet kaptak a szituációs helyzetgyakorlatok, valamint az élő párbeszédek modellezése.

 

Horvátországban két kampányt is indítottak. Az egyik, elsősorban időseknek szóló kampány célja a felvilágosítás, a felkészítés és a megelőzés, hogy csökkentsék az időskori áldozatok, becsapottak számát. A másik kampány a gyermekbántalmazások visszaszorítását tűzte ki célul.

"Minden hívás számít!"
"Minden hívás számít!"

Hollandiában az Idősek Egyesülete és a Holland Bűnmegelőzési Tanács közös erőfeszítéssel igyekszik elejét venni a csalásoknak. Erre a célra hoztak létre egy telefonos szolgálatot, amely minden koronavírussal kapcsolatos kérdésre igyekszik választ adni, valamint a szolgáltatáson keresztül bejelentést is lehet tenni a visszaélésekről, csalásokról. Az egyesület emellett összegyűjti a megbízható szervezetek listáját, amelyekhez segítségért lehet fordulni a különleges helyzetben. A cél, hogy az állampolgárok felismerjék az álszervezeteket és bejelentsék azokat.

Egyetemi összefogás eredménye, hogy kommunikációs szakértők, professzorok, orvosok és más szakemberek összegyűjtöttek néhány tanácsot az idősekkel való hatékony kommunikációhoz.

Hollandiában jelenleg is fut a “Családon belüli erőszakot sejtek” elnevezésű kampány. A kampányban a családon belüli erőszakon túl a gyermekkel szembeni erőszakra és zaklatásra is külön fókuszálnak. Itt mindenkire számítanak, aki felismeri vagy csak sejti, hogy a jelek arra utalhatnak, hogy a környezetében valaki elszenvedője erőszaknak vagy zaklatásnak.

 

A Dán Parlament vészhelyzeti krízis központ létrehozásáról döntött az erőszakos párkapcsolatban élő nők számára, mert az esetek száma megduplázódott a járványhelyzetben.

Az “Idősek Ügye” dán szervezet már évek óta dolgozik az idősek jogainak érvényesítéséért. Weboldalukon tanácsokkal látják el a nyugdíjasokat, megmutatják, hogy hogyan kerüljék el a csalásokat és az átveréseket.

 

Az észt rendőrség különböző üzeneteket dolgozott ki a családon belüli erőszak és az idősek ellen elkövetett bűncselekmények megelőzésére. Írországban ismeretterjesztő szórólapokkal próbálják elérni a veszélyeztetett csoportokat.

 

bejelento_eszt
Észt bűncselekmény bejelentő felület.

 

Finnországban a rendőrség a család és a barátok segítségét kéri a közösségi felületeken, hogy tájékoztassák idős rokonaikat a bűnözők legújabb fogásairól. Azokban a régiókban, ahol a statisztikák alapján a bűnözők aktívan tevékenykednek, a helyi média segítségével főként ingyenesen terjesztett helyi újságok oldalain osztanak meg tájékoztató cikkeket. 

 

Az európai bűnmegelőzési szervezetek kampányaikban gyakran hangsúlyozzák, hogy a hatékony megelőzéshez széleskörű összefogásra van szükség. A családok és a közösségek közreműködése feltétlenül szükséges az információk, hatékony megelőzési módok terjedéséhez. A különleges helyzetben ez még fontosabb.

Ön is legyen elővigyázatos!

 

legjobbotthon

 

 

Címkék