Szeretetfalu a bűnmegelőzésért!

A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács 2021. évi harmadik, rendhagyó ülésének adott otthont ÁGOTA Falva. Kothencz János, az Állami Gondoskodásban Élő és Veszélyeztetett Fiatalok Támogatásáért Alapítvány (ÁGOTA Alapítvány) alapítója, a Szeged-Csanádi Egyházmegye Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatójának főigazgatója 2021. szeptember 8-án fogadta a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács tagjait, majd részletesen bemutatta a vendégeknek az ifjúsági, szabadidős, kulturális, képzési és lelkiségi központ építési munkálatait.

 

Az ülésen részt vett dr. Kiss-Rigó László, Szeged-Csanádi Egyházmegye megyéspüspöke;

Langerné Victor Katalin, Belügyminisztérium, Társadalmi Felzárkózásért Felelős Helyettes Államtitkárság helyettes államtitkára;

dr. Lengyel Györgyi, Innovációs és Technológiai Minisztérium, Miniszteri Kabinet miniszteri biztosa,

Kis-Dörnyei Márton, Miniszterelnökség, Közpolitikai Elemzési Főosztály főosztályvezetője,

dr. Juhász Tünde, Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja;

Kovács Ernő, Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja;

Schmehl János a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának biztonsági és fogvatartási helyettese;

Gratzer-Sövényházy Edit a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács főosztályvezetője, valamint az ülést vezető dr. Hatala József, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke.

 

templom
Fotokredit: NBT

 

NBT_ules
Fotokredit: NBT

 

 

 

ules_2021
Fotokredit: NBT

Az ÁGOTA Alapítvány 2018-ban vásárolta meg azt a 7 hektáros területet Bács-Kiskun megyében Tass - Alsószenttamáson, ahol ifjúsági, szabadidős, kulturális, képzési és lelkiségi központ épül gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyermekek számára.

ules_2
Fotokredit: NBT

A terület rendezése után egy olyan épületkomplexumot fognak itt kialakítani, amely a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató gondoskodásában felnövő gyerekek számára téli-nyári szálláshelyként és rendezvényhelyszínként is hasznosulhat.

ules_3
Fotokredit: NBT

A terület korábbi tulajdonosa a Mécses Szeretetszolgálat Magyar Börtönpasztorációs Társaság volt, akik a börtönbüntetésüket letöltött emberek társadalmi integrációját segítő tevékenységet folytattak itt, azonban a hely egy idő után elnéptelenedett. A terület megvásárlására az Emberi Erőforrások Minisztériumától kapott állami támogatást a szervezet, de az ott található templom, a közösségi ház és családi házak rendbetételéhez, valamint az óriási terület körbekerítéséhez további támogatókat keresett és talált az ÁGOTA Alapítvány. Ennek eredményeként a családjukból kiemelt gyermekeket segítő szervezet által csak „ÁGOTA Falvának” nevezett helyen megkezdődött a munka.

ules_4
Fotokredit: NBT

A szeméttel tarkított puszta rendbetétele, a tereprendezés a vágyott cél eléréséhez, a közművesítés, renoválás, új multifunkcionális épületek kialakítása, valamint a közösségi terek kialakítása monumentális szervezést és több szervezet együttes összefogását igényli. Az elvégzendő feladatokat és az új terek kialakítását három ütemre osztották.

 

                                                

   I.     ütem - Tereprendezés, közművesítés, nyári szálláshelyek és egy védett ház

A beruházás első ütemének legnagyobb feladata a közművesítés volt: először a csatornázás, az áram és a vezetékes víz bevezetése történt meg – ez utóbbira az Innovációs és Technológiai Minisztérium nyújtott jelentős anyagi támogatást. A Szent Jobb Lator templom rendbehozatala is megkezdődött, és a tervek között szerepel a mögötte található kálvária megújítása is.

agota_1
Fotokredit: NBT

Szintén az első munkálatok között volt a területet bekerítése. Ebben a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatta az alapítók törekvését, valamint a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága biztosította a kerítésépítéshez a munkaerőt: a feladatot fogvatartottak végezték, jóvátételi munkaként. Az 1700 méteres kerítésen 6 kapu szolgálja a zavartalan áthaladást és a közeli földterületek megközelítését.

agota_2
Fotokredit: NBT

A területen a templomon kívül jelenleg van egy közösségi ház és 6 téli szálláshely, amelyek most 100 főt tudnak fogadni. Jelenleg a közösségi ház felújítása zajlik. Itt belső konyhát, éttermi részt alakítanak ki. A közelében pedig egy közel 200 nm-es, több nagy és kisebb méretű filagória felépítésén dolgozik folyamatosan egy asztalos. A szakember önkéntes munkában végzi a munkát és a szükséges alapanyagok is adományokból származnak. A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatásának köszönhetően 5 db. családi ház került teljesen felújításra, valamint létrehoztak egy védett házat is, amely azoknak a gyerekeknek lesz a lakhelye, akik nemrég kerültek az Alapítvány pártfogása alá. Körülbelül 900 főt lesznek képesek befogadni a nyári szálláshelyek. Terveznek a területre egy dísztavat is, ami az ékköve lesz a falunak. Itt a 3-400 fős rendezvényektől az 1000 fős nagy, országos táborokig minden megvalósítható lesz.

agota_3
Fotokredit: NBT

Fontos szempont volt továbbá a terület árnyasítása, így összesen 6.000 cserjét, 250 pusztaszilt és 1.250 facsemetét ültettek el. A korábban buckákkal tűzdelt terület már az első ütem végére árnyas oázissá változott.

agota_4
Fotokredit: NBT

 

    II.     ütem - Bűnmegelőzés és sport - játékos mozgás és kompetenciafejlesztés

Jövőre, a második ütemben (indulása várhatóan 2022. első felében) kezdődik meg az ezer fő ellátására képes vizesblokk kialakítása, szikkasztós szennyvíztározós rendszer kiépítésével. Szintén ekkor készül majd el az a rendezvénycsarnok, az amfiteátrum, amely hasonlóan nagyszámú közönség befogadására lesz alkalmas.

agota_5
Fotokredit: NBT

A szociális kompetenciák erősítése hatékony prevenciós eszköz mind a gyermek-és fiatalkori bűnözés, mind pedig az áldozattá válás megelőzése tekintetében. A célcsoport körében nem csak szociális kompetenciáik és lelki érésük szerint mutatnak lemaradást családban felnövekedett kortársaikhoz képest, hanem élettörténetük okán a gyerekkorukból kimaradt a játék is, mint fejlesztő tevékenység.

agota_6
Fotokredit: NBT

Innovatív elem, hogy az Alapítvány hatékony eredményeket mutató pedagogikoterápiás csoportmódszerének alkalmazását szeretnék kiegészíteni játékos mozgásfejlesztéssel is. Ennek elősegítése érdekében a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács idén is jelentős támogatást nyújtott. 3 korosztály-specifikus (6-10 év; 11-14 év; 15-18 év), fejlesztő hatású eszközökkel felszerelt játszótér kialakításához, amely hosszú éveken keresztül fogja gazdagítani az ÁGOTA Falván nyújtható fejlesztő foglakozások körét. 

Ez az ütem a sportterületek kialakításával fejeződik be jövőre, ekkor válik a terület teljes körűen alkalmassá az új funkciókra. De már most látszanak azok a helyek, amelyek különböző hasznos elfoglaltságokra teremtenek majd lehetőséget: ilyenek lesznek a mozgásra hívó foci-, illetve röplabdapályák, a nyári melegben enyhülést nyújtó medencék.

A második ütem tervezett befejezése 2022. augusztusában várható.

agota_8
Fotokredit: NBT

 

  III.     ütem - ÁGOTA falva: Táborok és képzések otthona

A harmadik ütemben már csak apró simítások maradnak hátra. A tervek szerint 2022-ben a jubileumi, XXV. ÁGOTA Tábort már itt, ezen a területen szeretnék megtartani, de ahogyan fejlődik az infrastruktúra, úgy fognak itt egyre több, kisebb lélekszámú programot tartani.

ÁGOTA Falva így, a szálláshelyek kialakításával a terület alkalmassá válik rendszeres programok megvalósítására, havi (esetenként heti) rendszerességgel családból kiemelt gyerekek és fiatalok számára. A hely adottságai kiscsoportos, nagycsoportos foglalkozások, képzések lebonyolítására is kiválóan alkalmasak. Ezeknek a programoknak a hosszúsága - jellegükből fakadóan- a néhány órás kurzustól az egynapos/ többnapos/ egyhetes/ többhetes hosszúságig is terjedhetnek.

agota_9
Fotokredit: NBT

A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács és az ÁGOTA Alapítvány többéves, közös szakmai múlttal rendelkezik. Az Alapítvány által megvalósított bűnmegelőzési, preventív programok alapvetően az emberi kapcsolatokat, a személyes mintaadást használják fel értékközvetítésre, az esélyegyenlőség jegyében a programok ingyenesek, mindenki számára hozzáférhetőek.

 

 

Címkék