„Tudomány és bűnmegelőzés” nemzetközi konferencia

A „Tudomány és bűnmegelőzés” elnevezésű nemzetközi konferenciát második alkalommal rendezte meg a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács (a továbbiakban: NBT) 2017. június 15-én azzal a céllal, hogy platformot biztosítson különböző sikeres hazai, és európai uniós bűnmegelőzési projektek bemutatására. A konferencia előadói hazánk mellett Lengyelországból, Németországból, Portugáliából és Szlovákiából érkeztek, a bűnmegelőzési programok színes palettáját vonultatva fel. A konferenciát dr. Hatala József, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke nyitotta meg, majd dr. Pintér Sándor belügyminiszter úr mondta el köszöntőbeszédét.

A nyitóelőadás keretében Nagy Ildikó r. alezredes, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács Titkárság főosztályvezető-helyettese számolt be az NBT programjairól. Tájékoztatást nyújtott többek között a bűnmegelőzési mesekönyvekről, iskolai bűnmegelőzési programokról, élménypedagógiáról, jobb agyféltekés rajzolásról, az építészeti bűnmegelőzésről, a kortárs segítő pilot projektről, illetve a vagyon és személybiztonság megőrzését célzó HázŐrző mobil applikációról. Bemutatásra kerül az Alpha robot, és az NBT legújabb, vagyonvédelmi oktatófilmje.

Tudomány és bűnmegelőzés konferencia

Tóthné Bartók Erzsébet, az Elmetágító Képességfejlesztő Stúdió vezetője „Élmény, művészet, képességfejlesztés a reintegrációban” címmel tartott előadást a jobb agyféltekés rajzolás, festészet szerepéről. A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatásával megvalósuló projekt keretében a pedagógusoknak, büntetés-végrehajtásban dolgozóknak lehetőségük van olyan akkreditált képzést elvégezni, amely megszerzése után oktathatják a rajzolást az iskolákban a diákoknak, illetve a bv. intézetekben a fogvatartottaknak. A tanfolyam célja a rajzolás közbeni önismeret, valamint személyiség fejlesztése.

A külföldi előadók a sport, az internet, a színház és a cirkusz eszközeivel megvalósuló bűnmegelőzési programokat mutattak be. A „Nagy rajongó vagyok” című lengyel alternatív bűnmegelőzési program a fiatalok viselkedését formálja hasznos sport és szabadidős tevékenységekkel. A projekt alapgondolata, hogy az a fajta életmód, amelyben szerepet játszik a művészet és a sport, sokkal jobban tudja kezelni a stresszt és a feszültséget. A szlovák Belügyminisztérium képviselője emberkereskedelem elleni projekteket mutatott be. Az „Álomállás Neked” elnevezésű projekt egy fiktív honlapról szól, ahol jövedelmező külföldi állásajánlatok kerülnek fel, és megjelennek a hasonló áloldalak buktatói is. Regisztrációt követően a látogatók egy emailt kapnak arról, hogy mi történhetett volna velük, ha az oldal valódi lenne, és tényleges csalókkal, emberkereskedőkkel kerültek volna kapcsolatba. Az emailben megtalálható egy weboldal linkje is, ahol az emberkereskedelem jelenségéről, és a megelőzésről olvashatnak. A „Védőangyal” projekt keretében az utazók regisztrálhatnak egy weboldalra, amely összeköti az utazó különböző közösségi oldalait, így ha valamelyik platformon aktivitást észlel, azt jelzi a távollévő által kijelölt személyeknek, a védőangyalainak. A fejlesztés célja elsősorban, hogy az otthon maradt szülők, családtagok, barátok instant információhoz jussanak távollévő hozzátartozójukról. A „Szia Nagyi, szükségem van pénzre” német projekt célja, hogy színházi produkció segítségével, az időskorú közönséget bevonva mutasson be bűnmegelőzéssel foglalkozó darabokat. Az előadások során védekezési módszereket is bemutatnak. A Chapitô portugál civil szervezet a cirkuszművészetet használja a társadalmi felzárkózás eszközeként, a szociális tevékenységet vegyíti az oktatással és a kultúrával. Három oktatási központjuk működik Lisszabonban, 100 felügyelet alatt tartott fiatallal dolgoznak.

A konferenciát dr. Hegyaljai Mátyás, a Belügyminisztérium Európai Uniós és Nemzetközi Helyettes Államtitkára zárta.

Címkék