Zenével a bűnmegelőzésért

A Csepeli Művelődési Ház adott otthont a rendezvénynek és a különleges fellépőknek. Az előadók egytől egyig a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács parterei, támogatottjai közül kerültek ki: többségében állami gondozásban élő és szociálisan hátrányos helyzetű gyerekek és fiatalok álltak színpadra. Bemutatkoztak azok a művészeti műhelyek, amelyeknek a tevékenységét a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatja. A gála rendezőjének Schermann Mártát kérte fel az NBT.

Schermann Márta volt a vezetője a Szubjektív Értékek Alalpítvány és a Faktor Terminál Egyesület sikerrel zárult 9 hónapos művészetalapú pályaorientációs projektjének is. Az ART-RAVALÓ projekt 18-24 éves, állami gondoskodásban nevelkedett, halmozottan hátrányos helyzetű  fiatalok számára nyújtott felzárkóztató programot (http://www.artravalo.com/).  A projektben résztvevő fiatalok hat hónapon keresztül, minden hétköznap, napi öt órában dolgoztak együtt a művészeti vezetőkkel, a munka pedig egy színházi bemutatóval zárult. A programban résztvevők több mint fele találta meg a helyét Budapesten, azóta is iskolába jár, mellette dolgozik.

 


Az Abaligeti EMF (Ezt Már Fújhatjuk) Fúvószenekar a falu Szent Mária Magdolna Általános Iskola zenét tanuló növendékeiből alakult, melynek művészeti vezetője Magyari Éva. Kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy a zenekarba azok a diákok kerüljenek be, akik valamilyen tanulási nehézséggel küzdenek, mélyszegénységben élnek, viszont zenei tehetségük, elhivatottságuk révén kiemelkednek kortársaik közül.

A Lélekzuhany Gospel kórus gyermekotthonokban élő fiatalokból, valamint az őket nevelő felnőttekből jött létre. A rendszeres foglalkozások és próbák segítségével a hátrányokat legyőzve pozitív életérzést szeretnének átadni a tagjaiknak. A dalok megszületését az állami gondozott gyermekek, fiatalok sajátos lelkivilága ihlette. A Kórus 1992-es megalakulása számos intézeti neveltnek adta át a remény üzenetét szerte az országban, hiszen legfőbb küldetésük, hogy a kortársak a zenén keresztül nyújtsanak támogatást a hasonló életutat bejáró hallgatóság számára.

“A zene az kell…” projekt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Gyermekvédelmi Központban  2014-ben kezdődött. Mátészalkán indult, azóta pedig Tiszadobon, Nyírbogáton és Berkeszen is folytatódott. A program a gyerekek számára többek között dob, gitár, zongora valamint ének- és tánctanulás lehetőséget biztosít. A program célja nem a tehetséggondozás, hanem a gyermekvédelmi szakellátásban nevelkedő, fokozottan veszélyeztetett gyerekek számára a szabadidő hasznos eltöltésére inspiráló alternatíva nyújtása. Jelenleg 30 fő 13-17 éves gyermek vesz részt a programban.

A Máltai Szimfónia program küldetése, hogy zenei eszközökkel segítsen a gyermekek és fiatalok szociális problémáin, elősegítve ezzel a bűnmentes életet. Céljuk egy olyan élő közösség építése, ahol a megtartó erő az együtt zenélés öröme és a személyes kapcsolatok mélysége. Módszerük önismereti és segítő beszélgetésekkel egybekötött csoportos és egyéni zenetanítás, zenekarépítés. Országosan 8 helyszínen 300 fiatallal dolgoznak napi rendszerességgel.

Címkék