Rólunk

A Kormány a magas szintű közbiztonság megteremtése és fenntartása, a bűnözés visszaszorítása, a bűnözést kiváltó jelenségek, a bűnalkalmak és a bűnelkövetők ellen történő következetes fellépés érdekében tett intézkedéseinek erősítésére hozta létre a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácsot. Az NBT feladata Nemzeti Bűnmegelőzési Stratégiáról (2013-2023) szóló 1744/2013. Kormány határozat végrehajtása, ennek értelmében a bűnmegelőzés új modelljének hatékony működtetése, és bűnmegelőzési cselekvési tervek kidolgozása, azok koordinálása. A feladatok újragondolását, az aktualitás biztosítását a két éves időszakokra vonatkozó cselekvési tervek biztosítják. 

A cselekvési terveket Kormányhatározatok rögzítik, melyek meghatározzák a feladatok végrehajtását a stratégia kiemelt beavatkozási területei mentén. Ezen prioritások pedig a gyermekek és fiatalok biztonsága, a települések biztonsága, az áldozattá válás megelőzése és az áldozatok segítése, valamint a bűnismétlés megelőzése. A fő irányvonalak köré szerveződő feladatok rendkívül színes palettán helyezkednek el, alternatívákat kínálva az egyes célcsoportok biztonságának fokozásához. Mindez esetenként rövid távú programok kapcsán valósul meg, ám valamennyi mikro és makro projekt a hosszú távú célok elérésének szolgálatában áll.

A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács saját programjai mellett helyi bűnmegelőzési kezdeményezések támogatására pályázati kiírásokat tesz közzé, melyek által kisebb és akár nagyobb költségigényű elképzelések, ötletek is megvalósíthatóvá válnak a szűkebb és tágabb helyi közösségek biztonságának növelése érdekében.